TJ SOKOL Dobříš - Ohlédnutí za XV. Všesokolským sletem
Datum 23.7.2012 1:10:00 - Téma: Z činnosti oddílů
     Tak je to za námi…
     Deset měsíců příprav, nácviku, pilování pohybu a snažení se stalo minulostí. Po účasti na příbramských oslavách 150. výročí založení Sokola, sletu (naší) župy Jungmannovy v Komárově a účasti na sletu župy Plzeňské přišel týden, na který se všichni sokolové naší dobříšské jednoty celý rok těšili.
     
     Oslavy 150-ti let vzniku České obce sokolské vyvrcholily XV. Všesokolským sletem, který se konal první červencový týden v Praze. Poprvé ne na Strahově, ale ve vršovickém „Edenu“. SYNOT TIP Aréna hostila téměř 15000 cvičenců.
     Hromadným vystoupením předcházel několikatisícový průvod, vycházející z Václavského náměstí a po téměř třech kilometrech končící na náměstí Staroměstském. Po průvodu jsme se sešli ve Svatovítské katedrále na slavnostní mši, kterou sloužil kardinál Dominik Duka. Na závěr celý chrám zpíval Svatováclavský chorál a českou hymnu. Byl to nezapomenutelný zážitek pro všechny zúčastněné. Krásný byl i večerní lampiónový průvod, s kterým mnozí přes velkou bouřku vystoupali až na Petřínskou rozhlednu, osvětlenou blesky.
     Následovaly dny, naplněné nejen náročným zkoušením skladeb, ale i mnoho vystoupení na podiích v centru Prahy i v Tyršově domě a různá hudební či divadelní představení. Každý si mohl vybrat podle svého zájmu. V divadle Ypsilonka hráli sokolští ochotníci vynikající představení. Za svůj výkon sklidili ovace ve stoje. Pořad „Sokol GALA“ představil všechny sokolské sporty a činnosti. Úžasnou atmosféru při něm vytvořili všichni nadšení diváci. Děti si užily výlet do ZOO i koupání, dospělí staropražskou atmosféru a hospůdky.
     Slavnostní večerní vystoupení i přes velkou bouřku a liják zahájila nejstarší sokolská generace – naše Věrná garda. I cvičenci ostatních skladeb předvedli svoje cvičení na jedničku. Druhého programu se účastnili i naši nejmenší, na které také můžeme být pyšní.
     Na dvou veřejných vystoupeních cvičilo celkem 56 žen, mužů i dětí z dobříšského Sokola. Účastnili jsme se pěti sletových skladeb. Všichni jsme se snažili svým cvičením ukázat, že Sokol stále má co říci i nabídnout naší uspěchané době, která většinou dává přednost zcela jiným hodnotám. A že na svou stopadesátiletou historii jsme patřičně hrdí.
      Potkali jsme staré známé z minulých sletů a navázali přátelství s mnoha sestrami i bratry z různých koutů republiky i zahraničními účastníky ze šestnácti zemí několika kontinentů.
Naše krásné a bezesporu výjimečné zážitky ze sletového týdne jsou odměnou za celoroční snahu a spoustu práce, kterou jsme všichni odvedli.
     Už teď se těšíme na další, nejen sportovní, sokolské akce, kterých se rádi účastníme.
     M. Šťástková