TJ SOKOL Dobříš - Naše Nej

     Nejznámější a i nejslavnější sportovkyní Sokola Dobříš je bezesporu Ludmila Polesná, rozená Štyndlová, 6-ti násobná mistryně světa ve vodním slalomu na kajaku. Byla členkou Sokola Dobříš v letech 1946 ÷ 1954. Přistěhovala se do Dobříše ve 12-ti letech a hned zde začala jako žákyně se cvičením v Sokole. V roce 1948 se zúčastnila Všesokolského sletu v Praze, kde cvičila jako dorostenka s bílým kroužkem. Byla též aktivní hráčkou v oddíle české házené Sokola Dobříš a byla vybrána i do krajského výběru.

     S mladými sportovními přáteli zde prvně okusila jízdu po zpěněné řece. Voda, obzvláště divoká jí učarovala. Ve 27-mi letech přivezla první zlatou medaili z MS v Drážďanech, další vyhrála na MS v Lipně nad Vltavou kde ji novináři nazvali "Královnou Čertových proudů". Stala se "Amazonkou dravých vod" a "První dámou peřejí", jak ji nazvali novináři po mistrovství světa na divoké vodě, které se konalo ve Francii v roce 1969. Zde získala 3 světová prvenství. Ve 42 letech se naposledy zúčastnila MS ve Skopji v Jugoslávii v roce 1976. Ani odsud neodjela bez medaile. Celkem jich na mistrovstvích světa získala 19, z toho 6 zlatých medailí.

     15 let reprezentovala naši republiku a byla nejlepší kajakářkou světa své doby. O své sportovní činnosti napsala velmi zajímavou knihu "Hranaté medaile".

     Mnoho vykonala a ještě hodně chtěla vykonat. Zákeřná nemoc však ukončila její život 9.12.1988, krátce po oslavě 54. narozenin.

     Čest její památce
     Jana Pinková 2001

zde je odkaz na další článek