Tělocvičná jednota

SOKOL Dobříš

Hlavní nabídka
Hledat
Přihlásit
Naše Nej

     Nejznámější a i nejslavnější sportovkyní Sokola Dobříš je bezesporu Ludmila Polesná, rozená Štyndlová, 6-ti násobná mistryně světa ve vodním slalomu na kajaku. Byla členkou Sokola Dobříš v letech 1946 ÷ 1954. Přistěhovala se do Dobříše ve 12-ti letech a hned zde začala jako žákyně se cvičením v Sokole. V roce 1948 se zúčastnila Všesokolského sletu v Praze, kde cvičila jako dorostenka s bílým kroužkem. Byla též aktivní hráčkou v oddíle české házené Sokola Dobříš a byla vybrána i do krajského výběru.

     S mladými sportovními přáteli zde prvně okusila jízdu po zpěněné řece. Voda, obzvláště divoká jí učarovala. Ve 27-mi letech přivezla první zlatou medaili z MS v Drážďanech, další vyhrála na MS v Lipně nad Vltavou kde ji novináři nazvali "Královnou Čertových proudů". Stala se "Amazonkou dravých vod" a "První dámou peřejí", jak ji nazvali novináři po mistrovství světa na divoké vodě, které se konalo ve Francii v roce 1969. Zde získala 3 světová prvenství. Ve 42 letech se naposledy zúčastnila MS ve Skopji v Jugoslávii v roce 1976. Ani odsud neodjela bez medaile. Celkem jich na mistrovstvích světa získala 19, z toho 6 zlatých medailí.

     15 let reprezentovala naši republiku a byla nejlepší kajakářkou světa své doby. O své sportovní činnosti napsala velmi zajímavou knihu "Hranaté medaile".

     Mnoho vykonala a ještě hodně chtěla vykonat. Zákeřná nemoc však ukončila její život 9.12.1988, krátce po oslavě 54. narozenin.

     Čest její památce
     Jana Pinková 2001

zde je odkaz na další článek

Tisknout tuto stránku  
 
Copyright © 2006 ÷ 2023
Tímto webem cvičí XOOPS 2.0 © 2001-2012
The XOOPS Project