TJ SOKOL Dobříš - Rodiče a děti 2005
Datum 6.8.2006 13:20:00 - Téma: Z činnosti oddílů
     S blížícími se letními prázdninami můžeme začít rekapitulovat.
     Začátek školního roku byl ve znamení hektického nárůstu nových, hlavně malých členů oddílu. Většina z Vás se rychle začlenila do našeho "starého" kolektivu a aktivně se podílela na jeho chodu. Nyní máme 59 členů oddílu včetně dospělých, z toho pouze 8 převážně dlouhodobě nepřítomných členů nemá ještě zaplacené letošní sokolské známky.
     Pravidelně jsme se scházeli každý čtvrtek v tělocvičně, strávili jsme společně část víkendů na našich oddílových akcích, účastnili jsme se "vhodných" akcí naší sokolské jednoty či župy. Program jsme měli různorodý, každý z nás měl možnost si vybrat to, co mu bylo vlastní, proto úspěšnost jednotlivých akcí nelze odvodit od počtu účastníků, jež byl různý, ale kvalitou jejich zážitků. Některé děti nás úspěšně i opakovaně reprezentovaly na závodech ve šplhu a míčovém trojboji, jim i jejich rodičům děkuji.
     Všichni, rodiče i děti, jsme udělali velký kus práce, naučili se něco nového, zažili jsme spoustu legrace, našli nové přátele.
     Doufám, že vyvrcholením všeho našeho úsilí bude úspěšné vystoupení na Akademii jednoty a pobyt na našem táboře.

Společně zavzpomínejme:

• 18.9. jsme se vydali loupežnickou stezkou přes Bzdinku do Brodců. Celý den jsme plnili úkoly, vařili jsme loupežnickou polévku, poprali se s neviditelným písmem dopisu, který nás navedl na místo ukrytého zlatého pokladu čokoládových mincí.
• 25.9. jsme si užívali loužičkové odpoledne u maxi louží za Vlaškou u pštrosů, hráli si s loužemi, stavěli jsme v nich městečko "Loužistán", budovali mu flotilu. Po cestě tam jsme navíc barvili všechny louže různými potravinářskými barvami.
• 2.10. jsme na poli u Trnové závodili s drakem Foukáčkem. Trénovali jsme zručnost v pouštění a v manévrování s draky, posílali jsme jim psaníčka, opékali jsme si jablíčka.
• 9.10. byla velká drakiáda naší jednoty. Bohužel jsme nemohli uplatnit naše zkušenosti z "letových hodin", protože vítr měl dovolenou, ale skvělé soutěže vše vynahradily. Užili jsme si legraci i napětí.
• 16.10. jsme se zúčastnili podzimního sokolského srazu v přírodě v Srbsku. Přestože celý den propršelo a opravdu jsme navzdory pláštěnkám nakonec promokli až na kůži, stálo to za to. Potápěli jsme se do Berounky pro Modrou stuhu, házeli vajíčky, prolézaly štoly, ... prostě "crazy day".
• 24.10. jsme si zahráli šipkovanou, kromě úkolů čekaly po cestě na děti i indície, které je nakonec dovedli k pohádce O Zlatovlásce. Ta na ně také čekala v cíli s třemi různě označenými pytlíky pokladů. Děti si správně zvolili pytlík s muškou, ve kterém byla sladká odměna. Žaludy i oříšky, které byli v ostatních pytlících jsme nechali v huťském lese zvířátkům.
• 30.10. jsme prožili velké noční dobrodružství v lese nad Bzdinkou. Nejednu hru jsme hráli jen za světel ohně, svíček a hvězd, přesto se nikdo nebál.
• 6.11. jsme si společně zařádili v klubovně Sokolovny na narozeninovém "Opičím mejdánku", kam si naši oslavenci sezvali své kamarády.
• 12.11. se děti proměnily v dobříšské špehy. Skupinky dětí sami, jen pod vedením školáčků, dostali seznam úkolů, které měly zjistit po/o Dobříši. Napětí z nové situace si užily kromě dětí i jejich osamocené maminky v klubovně. Úspěšnost dětí byla nad očekávání výborná, neztratily se, dokázaly využít služeb MIS, sami nakoupit, vyhledat informace i oslovit cizí lidi.
• 20.11. nás čekali Člobrďáci aneb duševní olympiáda. Při této hře jsme prověřili nejen znalosti, ale i zručnost, štěstí, vtip i nervy.
• 4.12. někteří z nás uronili pár slziček na sokolské Mikulášské zábavě a slíbili čertům i nemožné.
• 18.12. jsme se sešli na interní přátelské vánoční besídce. Společně jsme vyráběli svícínky, které jsme si v závěru vzájemně povyměňovali, přečetli si Vánoční příběh a vyzkoušeli si některé známé i méně známé zvyklosti a obyčeje.
• 27.12. jsme jako tradičně byli zdobit vánoční stromek a nadělovat zvířátkům v lese.
• 30.12. jsme oslavili konec kalendářního roku na "Silvestrovském harašení", všichni jsme losovali i vymýšleli spousty legračních her a soutěží až dlouho do noci, hráli jsme žížalí honičku, měnili si oblečení nebo krmili kamarády bez použití rukou. Letos jsme však společně v tělocvičně nepřespali.
• 29.1. jsme se sešli na kopci nad Huťákem, kde měly probíhat závody na bobech a netradičních vozidlech a sněhové sochařské klání. Zradila nás však kvalita sněhu, byl přemrzlý, nelepil, nejezdil. První letošní buřtíky však byly výborné, povedlo se nám postavit a rozsvítit sněhové lucerničky, vydařila se i soutěž ve stavbě nejvyšší sněhové věže.
• 5.2. se na Dobříši slavil Masopust. V sokolském průvodu se náš oddíl prezentoval jako Sněhurka s tlupou trpaslíčků, následovaly dětské šibřinky, jejichž organizaci náš oddíl zajišťoval. Děkuji všem dospělým, kteří dle svých možností vypomohli.
• 12.3. jsme společně jeli na Příbram do bazénu. Zahráli jsme si několik her na seznámení s vodou pro "vodní netykavky", pohráli si s míčem, vyzkoušeli jsme bubliny i tobogány.
• 9.4. se konal celodenní jarní výlet z Kytína na Dobříš, který doprovázelo chladné a chvílemi deštivé počasí., což odradilo spousty lidí. Přesto to byl výlet vydařený, plný zajímavých objevů, našli jsme studánku, nohu od srny i téměř "snědeného" divočáka.
• 17.4. jsme byli pozváni na cvičnou horolezeckou stěnu do tělocvičny ZŠ. Horolezci nás seznámili s výstrojí a bezpečností, vše jsme si osahali a pak v reálu vyzkoušeli na stěně za jejich neúnavné aktivní asistence. Ač jsme měli velkou početní převahu, horolezci vydrželi fyzicky déle a více.
• 24.4. jsme se definitivně rozloučili se zimou na Králově stolici u Mokrovrat, kde jsme společně vyrobili a vzápětí spálili čarodějnici. Cestu tam nám zpestřila jízda mašinkou, vraceli jsme se pěšky.



Olga Ludačková
cvičitelka oddílu


Sport nás učí čestně vyhrávat a se vztyčenou hlavou prohrávat. Sport nás teda naučí všechno.
E. Hemingway

Nemohu - nezmůže nic,
Zkusím to – zmůže ledaco.
Chci – dělá divy.
angl. přísloví