TJ SOKOL Dobříš - Kick-box - Arena team X cup Brno
Datum 15.6.2010 0:00:00 - Téma: Box
     15. května 2010 se naši borci Honzík Holec a Janek Váňa z oddílu kick-boxu pod vedením svých trenérů Radka Zámečníka a Jana Váni st. zúčastnili turnaje Arena team X cup v Brně. Jejich cílem bylo obstát v konkurenci bojovníků deseti oddílů bojových sportů z celé republiky v jedné z nejtvrdších kategorií – K1 rules.
     Ačkoliv příprava obou borců byla náročná a důkladná, odjížděli do Brna s pocitem lehké nejistoty, u obou se jednalo o jejich první oficiální soutěž. Honzík Holec navíc šel do závodu s vědomím, že jeho váhová kategorie do 63,5 kg není obsazena, a tudíž bude muset nastoupit proti do kategorie vyšší a postavit se borcům do 67 kg. Podobný problém měl i Janek Váňa – při své váhové kategorii do 75 kg se v kvalifikaci měl probít přes protivníka z kategorie do 81 kg.
     Ke kvalifikačnímu zápasu na 2 x 2 minuty tedy Janek Váňa nastoupil proti Romanu Kvapilovi a od prvních vteřin začal ukazovat, kdo má v ringu navrch! Zahájil razantním vstupem do protivníka spojeným se sérií tvrdých háků, na které protivník prakticky nedokázal reagovat. Janek během prvního kola soupeře opakovaně doslova zatloukal do provazů a nedovolil mu rozvinout vlastní kombinace. První kolo patřilo jasně našemu borci. V druhém kole se soupeř rozhodl držet mimo dosah Jankových obloukových úderů a snažil se jeho postup zastavit opakovanými low kicky. Janek ale předvedl, že ani boj na delší distanc mu není cizí. Drtivým push kickem rozbíjí protivníkův blok, zasahuje solar a posílá soupeře k zemi! Ten se pracně zdvihá, sudí posílá našeho borce do neutrálního rohu a začíná soupeře odpočítávat! Ten je počítán do osmi, poté sice pokračuje v boji, ale je natolik otřesen, že se již zmůže prakticky jen na obranu. Výsledek zápasu je jasný - Janek Váňa hladce postupuje do finále!
     Honzík Holec v kvalifikačním utkání stojí proti domácímu borci Václavu Kratochvílovi. Soupeř bojuje technicky, s výhodou vyšší váhy a domácího prostředí. První kolo borci zahájili sérií tvrdých výměn, zakončených klinčem. Honzík úspěšně „sbírá“ protivníkovy rány do bloků a nenechává ho bodovat, naopak sám tvrdě kontruje a zasahuje. Do druhého kola soupeř vstupuje ostrými kombinacemi, bojovníci opakovaně končí v klinči a tvrdě pracují koleny. Ve druhé minutě ale nastává zvrat – zatímco Kratochvílovi evidentně docházejí síly, je stále pomalejší a zapomíná se krýt, náš borec je stále plný energie a neúprosně sbírá bod za bodem sériemi úderů, zakončenými razantními side kicky. Konec druhého kola, vyhlášení a sudí zdvihá ruku na body vítězícího Honzíka Holce, i náš druhý borec postupuje do finále!
     Do finálového souboje nastupuje Janek proti domácímu borci, Martinu Rovenskému. Čekají ho tři dvouminutová kola. První kolo – hoši bojují tvrdě, ale technicky, snaží se neudělat zbytečnou chybu. Výměny úderů jsou dynamické, následované klinčem nebo rychlým únikem. Náš borec má ale navrch. V druhém kole Rovenský nastupuje razantně vpřed, Janek opět reaguje nekompromisním push kickem a zasahuje! Rovenský se kácí k zemi a není schopen vstát. Sudí přerušuje zápas, posílá našeho zápasníka do neutrálního rohu a přivolává do ringu lékaře. Rovenský má vyražený dech, s pomocí lékaře se nadechuje a zdvíhá se, je ale evidentně otřesený a neschopen pokračovat v boji. Ručník, který letí do ringu z jeho rohu, je již zbytečný – Janek Váňa přesvědčivě zvítězil knock outem ve dvacáté vteřině druhého kola a získává zlato!
     Perné momenty čekají ve finále Honzíka Holce. Jeho soupeř, Petr Košťál, je rozhodnutý zvítězit a nastupuje ofenzivně direkty a tvrdými low kicky. Honzík si ale nenechává vnutit protivníkův styl, kontruje vlastními kombinacemi prováděnými s učebnicovou přesností. První kolo vyznívá mírně ve prospěch našeho borce. V druhém kole Košťál zvyšuje tempo, jde víc na tělo a v maximální míře zapojuje kolena z klinče. Oba borci střídavě uspějí v povalech, zápas nabývá na tvrdosti. A pak přichází nebezpečný moment – Košťálovi se povede strhnutí v klinči a zasahuje Holce kolenem do obličeje. Honzík krvácí z nosu a co hůř – je počítán do osmi. Přesto zdvihá ruce na znamení, že je připraven pokračovat v boji. Znovu vyráží proti soupeři a rychlou sérií úderů ho tlačí do provazů. Protivník doplácí na taktickou chybu – veškerou energii vložil do pokusů o knock out a docházejí mu síly. Honzík naopak chytá druhý dech a se strojovou přesností zasahuje stále hůře krytou hlavu soupeře. V pauze se podaří zastavit krvácení a přichází poslední kolo. V úvodní minutě náš borec velmi dobře taktizuje, vyčkává v defensivě, nechává protivníka, aby se vysílil dalšími útoky a v poslední minutě rozhodně přebírá iniciativu a přesnými zásahy opakovaně boduje!
     Vyhlášení výsledků provází úžasná radost našeho borce, vítězí na body a odnáší si po právu zlato, vybojované na borcích vyšší váhové kategorie.
Naši chlapci vstoupili do amatérského ringu úspěšně. Věříme, že tento úspěch pro ně bude motivací do dalšího náročného tréninku a že nebyl úspěchem posledním.

     zde několik obrázků z turnaje